ISO 45001’e Pandemi Ayarı

ISO 45001’e Pandemi Ayarı

ISO 45001 bilindiği üzere (bilmeyenler bu linke tıklayabilir) OHSAS yerine ISO tarafından getirilen iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin 2018 en güncel standart ailesinin adı. Pandemi başladığından bu yana neredeyse birinci seneyi doldurduk. Artık oturup işçi sağlığı altında pandemi prosedürü hazırlamanın vakti çoktan geldi hatta geçiyor olabilir. Gecikmeden bu tedbirlerin yazılı olarak kaleme alınması gerekiyor.

ISO 45001 için pandemi ayarlarını nasıl yapacağız? PÜKO döngüsü gereği planlama yaparken prosedür oluşturulması gerekiyordu. Bundan dolayı bir tanım ve tarifleriyle, kuruluş çalışanlarının sağlıklı kalabilmesi, koronaya öncelikle yakalanmaması fakat yakalanırsa atılması gereken tüm adımlar garanti altına alınmalı. Kuruluşun bağlamı konusundaki madde 4.1 gereği dış hususlar konusunda PANDEMİ analizi muhakkak eklenmeli. Her yıl düzenli olacak şekilde pandeminin ve olası benzer risklerin ortaya çıkma potansiyeli düşünülerek analizler gerçekleştirilmelidir.

ISO 45001 standartının altıncı maddesi gereğince madde 4.1’den elde edilen risk ve fırsat çıktılarının, risk ve fırsat belirleme maddesi uyarınca risklere dahil edilmesi gerekiyor. Elbette bu ortada fark edilen bir risk veya henüz fark edilmeyen bir tehdit olasılığına göre pozisyona alınmalıdır. Riski tanımlama işlemini tamamladıktan sonra gerekli adımı atarak iyileştirme planına kayıt açılmalıdır.

Basmakalıp PANDEMİ Prosedüründen Kaçınmak

Her şirketin çalışanları için dünya genelinde, ülke genelinde ve şirket özelinde farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle çalışmalar yapılırken basmakalıp, ezbere doküman hazırlanmamalı ve özenli olunmalıdır. Dikkat ve itina ile hazırlanacak bir pandemi prosedürünün şirkete uzun yıllar hizmet edeceğinin altını çizmek gerekiyor. Bunun üzerine basa basa belirtmemizin geçerli bir sebebi var. Aynı kalıpta hazırlanacak bir proses kayıtlarının iş güvenliği yönetim sistemi içerisinde yakışık olmayan neticeler vermesini üst yönetim de istemeyecektir.

ISO 45001 çalışanların görüşlerinin alınması üzerinde yüksek ölçekte duran bir iş sağlığı standardı olarak benimsenmiştir. Çünkü kişilerin etkin katılımı olmadığında çalışanların maske takması, taktırılması zor olmaktadır. Her çalışan işçinin kendi katılımı ve emeği olan yöntemlerin, yani çalışanların kendi görüşleriyle hayat bulan şirket içi yönetmeliklerin benimsenmesi kuruluş kültürü oluşturarak sahiplenilmesin de büyük fayda sağlayacaktır. Bunu fark eden ISO teknik komitesinin muhtemelen büyük fikir birliği ile bu maddeye ısrarla vurgu yapmış olmalarından daha doğal ne olabilir?

İş Sağlığında Korona Etkisi Büyük

Diğer yönetim sistemleri incelendiğinde olası bir pandemi prosedürüne en çok ihtiyaç duyan sistemin İSG olduğu görülecektir. Gerçi çoğu zaman İSG standardının entegre işletildiği yadsınamaz bir gerçeklik içerir. Pandemi genel dünya çapındaki salgınları ifade eden bir terim olup özellikle iş sağlığı yönetim sistemine Covid-19 ile derin bir etki yapmıştır. Nerdeyse iş hayatımızda hiç akıllara gelmeyen bu tehdidin artık bir riske dönüştüğü aşikardır.

Korona etkisinin işçilerin sağlığı üzerinde kuruluşlara ek maliyet ile getirdiği yüklerin farkında olarak bütçe ve planlama yapılmalı ve bu iç ve dış hususların belirlenmesi ve analiz edilmesi sürecinin daima içinde olmalıdır. Görünen odur ki korona etkisi, iş dünyasında daha uzun yıllar önemli bir etken olmayı sürdürecektir.

Her ne kadar kısa vadede yeni buluşlar sıralamasında giderek tepeye dikine tırmanan korona aşısı çalışmaları yoğunlaşmışsa da kısa ve orta vadede kalıcı bir çözüm beklemek gerçek dışı olabilir. İş sürekliliğini sağlamak ve sağlıklı bir İSG yönetim sistemi için hemen vakit kaybetmeden ve asla ertelemeden kalıcı şirket için çözümlerin hayata aktarılması yerine bir harekettir. Adl ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kısaca İSG’nin belgelendirilmesi konusunda yetkili aracı kuruluşlardandır.

ISO 45001 Pandemi Sürecinde Destekler

İSG pandemi prosedüründe yer alabilecek bazı başlıklar hakkında fikirleri paylaşalım. ISO 45001 planları ve KKD (koruyucu kişisel donanımlar) aşı ve maske gibi koruyucular dışında alınan bazı tedbirler kapsamında e-devlet üzerinden sosyal destek başvurusu sağlanmaktadır. İşsiz kalan çalışanların, geçici izinlerin ve hastalık sürecinde sosyal destek almak isteyenlerin bundan istifade etmesi sağlanmalıdır.

Psikolojileri olumsuz etkileyen pandemi sürecinde destek ödemesi son durumunu merak edenlere destek olunmalıdır. Bazı firmaların pandemi süreci hızını kesmemiş olsa da sosyal alanlarda kalabalık içeren lokanta gibi işletmeler için bu sıkıntılı olabilir. İşyeri sahipleri için ayrılmış desteklerin olduğunu da belirtmek gerekir. Tüm bu destek ve yardımlar e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.

sponsor reklam

Benzer Yazılar

Elektronik Sigara Fiyatları Ve En İyi Modeller

Elektronik Sigara Fiyatları Ve En İyi Modeller

Bursa Termal Spa Olanakları

Bursa Termal Spa Olanakları

İstanbul Protez Saç Merkezi Oscar Hair Protez Saç Uygulama ve Bakım Merkezi

İstanbul Protez Saç Merkezi Oscar Hair Protez Saç Uygulama ve Bakım Merkezi

Lensleri Temiz Tutmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Lensleri Temiz Tutmak İçin Ne Yapılması Gerekir?

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir