Cami Halıları Nasıl Üretilir?
Halı kullanımı Türk Kültürü içerisinde önemli bir yere sahiptir. Halı ve kilim dokumacılığı, tarihimizde, dokumacılık tezgahlarının işler duruma gelmesi, meslek alanı olarak belirmesiyle başlamıştır. Cami halısı ihtiyaçları da ibadethanelerde, topluca ibadet etmenin gereklerinden bir tanesi şeklinde belirmiştir. Daha konforlu şekilde, ses akustiğine de yararı olacak şekilde cami halılarının kullanımı yaygın bir konuma gelmiştir.
İlk önceleri tabii ki hayvancılığın ana geçim kaynaklarından bir tanesi olmasından ötürü yün cami halısı üretimleri çok daha yüksek oranlarda seyretmekteydi. Bugünün teknolojik gelişmeleri sentetik malzeme üretimiyle birlikte daha hızlı üretim yapmaya olanak sağladı. Fabrika ortamında üretilen cami halılarının ortaya çıkmasına sebebiyet verdi. Bu halı modellerine akrilik cami halısı diyoruz.
Akrilik üretim olan halıların elbette ki konfor açısından, sağlığa etkisi açısından belli başlı dezavantajları yün halılara karşısında bulunmaktadır. Ancak fiyat açısından çok daha ekonomik değerleri ihtiva ediyor olmasından ötürü tercih edilmektedir. Daha hızlı üretilebiliyor olması sebebiyle de yine talebi yüksek olmaktadır. Bugün baktığımızda birçok camide sentetik üretim olan halıları görebiliyoruz.
Akrilik yapıya sahip olan halıların üretilmesinde ilk aşama tabii ki ipliklerin üretilmesidir. Burada gerçek, doğal iplikler kullanılmaz. Yün halılarda gerçek ipliklerin kullanımı söz konusudur. Burada yine fabrika üretimi sentetik olan ipliklerin yeri vardır. Ham maddelerin belirlenmesiyle birlikte uygun boyutlarda fabrika ortamında hızlıca üretim yapılır ve montaj sağlanır.
Yorum Yok